Organisatie

Het buurtfonds bestaat uit een buurtcomité van ongeveer 10 buurtbewoners en een lokale coördinator die contact heeft met aanvragers en de vergaderingen begeleidt.

De aanvragen die Fonds voor Noord ontvangt, worden beoordeeld door het buurtcomité. Dit buurtcomité bestaat uit personen, die wonen of werken in verschillende buurten van Amsterdam Noord. Ze kennen hun buurt goed en zijn actief op zoek naar ideeën. De vergaderingen van het buurtcomité worden voorgezeten door lokale coördinator Patti Kolczonay.

Patti Kolczonay – lokale coördinator Fonds voor Noord

Buurtcomité

Noémi de Wit
Hans Heerema
Sara Liz van Til
Sanoe Sadhoe
Joyce Adams
Hanneke Jepma
Klaasje Vloet
Najat de Boer Tekni
Lennaert Ligtenberg
Geertje Wiarda

Lees hieronder meer over onze buurtcomité-leden

Hans Heerema

Hans woont in Floradorp en werkt al heel wat jaren op het Leidseplein bij Paradiso. “Je thuis voelen in je eigen wijk. Dat het gezellig is, dat je veilig over straat kan, dat er vogels en planten leven. En dat je niet elke keer struikelt over de troep. Het is voor de hand liggend, maar het is toch best een hele klus om dat met elkaar voor elkaar te krijgen. Ik vind het zelf leuk en nuttig om te doen wat ik kan in mijn eigen straat. Om dat verder uit te bouwen ben ik bij het buurtcomité van Fonds voor Noord gegaan. Dan kan je buurtgenoten die leuke en positieve ideeën hebben steunen met een (beetje) geld. En het werkt. Met kleine bedragen wordt in een keer Noord mooier, socialer en schoner. De meeste projecten die we steunen zijn  heel zichtbaar. Voor mij zeer motiverend, het is prettig te ervaren dat je met weinig veel kan bereiken. Dus buren: organiseer je eigen project en vraag een bijdrage als het nodig is. Samen zorgen we ervoor dat Noord een prachtig stadsdeel wordt”.

Sara Liz van Til

Sara liz is woonachtig in Noord sinds 2012, opgegroeid in Amsterdam Westerpark. Heeft lang gewerkt in het nachtleven hinkend naar kunst en hilariteit. Sexyland op het NDSM was een van haar werkplekken en sinds 2020 volledig werkzaam in de gehandicaptenzorg. “Ik hou van projecten ondersteunen die kleinschalig zijn en goed omkijken naar de medemens. Noord en met name de Vogelbuurt is waar ze veel rondloopt en haar leven leidt, maar heel Amsterdam gaat me erg aan het hart. Ik geniet daarom ook erg van alle aanvragen, te zien dat elke bewoner of stichting met een mooi idee het leven van de ander iets luchtiger wil maken is waarom ik hier bij het fonds ben”.

Joyce Adams

Joyce Adams is geboren in het Boven-IJ ziekenhuis en opgegroeid in Landelijk-Noord (Holysloot). Ze heeft een aantal jaar in Nieuwendam gewoond maar woont sinds kort op de NDSM.  “Al jong kwam ik in contact met kunst en cultuurprojecten die ik zelf organiseerde of fotografeerde. Door in Noord op te groeien met een groot aanbod aan creatieve activiteiten heb ik mezelf kunnen ontwikkelen in de creatieve sector. Na een aantal jaar in deze sector te hebben gewerkt heb ik de overstap gemaakt naar de zorg. Waar ik nu als Consultant werk”. Door de jaren heen heb ik Noord zien veranderen, Ik vind het belangrijk dat oude bewoners zich nog steeds thuis blijven voelen, daarom vind ik projecten waarbij er verbinding wordt gezocht tussen oude bewoners en nieuwe bewoners belangrijk.

Sanoe Sadhoe

Ik ben ruim 28 jaar bewoner van Noord en de laatste jaren gebeurt er veel, waardoor je niet meer of snel weet wat er allemaal speelt in Noord. Door buurtcomitélid te zijn van Fonds voor Noord zie ik veel en leer ik nieuwe initiatieven kennen van anderen. Ook omdat ik zelf ondernemer ben is dit heel erg leuk om te zien. Als alle mooie initiatieven alleen via de Gemeente zouden gaan, zou ik dit allemaal niet kunnen lezen. Dit is persoonlijker. Samen maken Wij Amsterdam!

Klaasje Vloet

Hallo ik ben Klaasje Vloet.  Werkzaam als techniek docent in het MBO bij het Roc. Ben in 1978 geboren in Amsterdam. Rond mijn zeventiende ben ik naar noord verhuisd. Af en aan heb ik sinds die tijd in dit mooie stadsdeel in verschillende wijken gewoond zoals De Banne en Disteldorp. Na een klein uitstapje buiten Amsterdam ben ik weer terug en woon nu een sinds een jaar of 7 alweer in Nieuwendam. Wat ik het mooie aan Amsterdam Noord vind is de combinatie van groen en cultuur. Ik voel me erg op mijn gemak met de diversiteit van beiden. Het is mooi te merken dat de samenleving in Noord nog steeds voor elkaar wil zorgen en met initiatieven komt om dat te werk te stellen. 

Hanneke Jepma

Ik woon al 5 jaar met 21 anderen in een woongroep in de oude pastorie van de St. Ritakerk in Amsterdam Noord en heb eerder een tijdje aan het Buikslotermeerplein gewoond. Ik werk bij een woningcorporatie als locatie beheerder van complexen waarin jongere Nederlanders samen een community vormen met jonge statushouders in Amsterdam. Daarnaast zorg ik samen met een groepje buurtbewoners voor Barry en Rosita, ook wel de biggen van Noord op het terrein van de Verbroederij. Ik vind het super leuk om alle aanvragen te lezen, ik word heel blij van alle enthousiaste noorderlingen die Noord een stukje fijner en gezelliger willen maken!

Lennaert Ligtenberg

Ik ben Lennaert Ligtenberg. Ik woon sinds een paar jaar in Amsterdam-Noord en ik vind het leuk om op deze manier betrokken te zijn bij nieuwe initiatieven in Amsterdam-Noord. Het zijn juist de mensen met inzet en ideeen die een stad leuk en levendig maken. Mijn favoriete plekje is de heidetuin in het Baanakkerspark, op de fiets in Landelijk Noord, in de zomer het Noord-Hollandsch kanaal, Vogeldorp, aanfietsen via de Waddenweg.

Najat de Boer Tekni

Najat de Boer Tekni, Participatiecoach bij taal-participatiecentrum Eva&Adam- Civic Amsterdam. Ik heb als financiële medewerker gewerkt bij een ICT bedrijf in Diemen en daarvoor bij maatschappelijke organisaties in Amsterdam. Ik ben lid van de gemeentelijke communicatie/kern groep van het meiden & vrouwencentrum in Amsterdam Noord. Naast mijn drukke baan, volg ik een HBO ICT opleiding. Daarnaast schrijf ik artikelen in de digitale nieuwsbrief van Amsterdam Noord. Ik schrijf ook romans. De titel van mijn eerste roman is “Herinnering aan de oevers van de Amstel”. Ik heb de verhalen van de critici over mijn roman in het boek “Parels van de Amsterdam” verzameld. Ik ben betrokken bij Noordse Vrouwen. Ik ben ook vertegenwoordiger van de vereniging van Marokkaanse Schrijfsters in Nederland. Ik organiseer af en toe evenementen in samenwerking met organisaties. In 2022 heb ik het evenement “Mijn verhaal tijdens corona” in Amsterdam Noord georganiseerd in samenwerking met de buurtparticipatie EVA en ADAM.

Lisbette

Ik wil graag betrokken zijn bij de buurt. Omdat ik nog niet heel lang in Noord woon en nog niet zoveel mensen ken, leek het mij super leuk om lid te worden van het buurtcomité. Ik geloof heel erg in lokale initiatieven, omdat dit de beste manier is om mensen bij de buurt te betrekken en te verbinden. Allerlei leeftijdsgroepen, jong en oud, verschillende culturen, lagen van de bevolking, met elkaar verbinden door activiteiten.

Geertje Wiarda

Noord een beetje mooier maken; niet alleen door inspirerende initiatieven te steunen maar ook om mensen in de buurt met elkaar te verbinden! Dat is mijn doel als buurtcomité lid van Fonds voor Noord. Vijftien jaar geleden ben ik in Amsterdam komen wonen en sinds 2019 woon ik in Noord op het randje Tuindorp-Oostzaan en Molenwijk. Een prachtige plek waar veel gebeurt, en waar stad en dorp samenkomen. En juist dat dorpsgevoel bewaren in dit mooie stukje stad is iets waar ik me graag voor wil inzetten. Met jong en oud, Noorderlingen en nieuwkomers!

Aanvragen

Iedereen met een goed idee voor Amsterdam-Noord kan een aanvraag indienen. Je kunt maximaal €1.500 aanvragen bij ons buurtfonds.

Steun jouw buurt

Met jouw bijdrage kunnen wij prachtige buurtprojecten in Amsterdam-Noord ondersteunen!

© 2024 Mensen maken Amsterdam. Alle rechten voorbehouden. | Disclaimer